Rasa Ragdoll

Caracteristici

Greutate Femele - până la 6,8 kg
Masculi - până la 9,7 kg
Înalțime 23 - 33 cm
Lungime 43 - 53 cm (fără lungimea cozii)
Blană semi-lungă, pufoasă și mătăsoasă
Pattern-uri bicolor, mitted, colorpoint
Culori seal, blue, ciocolatiu, lilla, roșu și crem
Puncte de culoare lynx, tortie și Tobie
Culoarea ochilor obligatoriu ochi albaștri
Origine rasă dezvoltată în 1960 de către Anne Baker, o crescătoare din Riverside, California, S.U.A.
Speranță de viață 13-15 ani

Personalitate

Superbă 5/5
Prietenoasă cu copiii 5/5
Prietenoasă cu alte animale 5/5
Nâpârlire 5/5
Nevoie de toaletare 5/5
Independentă 4/5
Nevoie de atenție 4/5
Afecțiune față de stăpân 5/5
Nevoie de mișcare 4/5
Jucăușă 4/5
Vocală 4/5
Dresare 5/5
Inteligentă 5/5

Ragdoll este o rasă de pisici de talie mare, următoarea ca dimensiuni după rasele și Maine Coon și Norvegiană de Pădure, cu păr semilung mătăsos, comparat deseori cu blana de iepure și ochi albaștri strălucitori. Ajung la coloritul final abia în jurul vârstei de 3-4 ani, timp în care blana lor se schimbă extrem de mult, fiind una din cele mai spectaculoase rase de pisici pe măsură ce cresc.

La maturitate, o femelă poate cântări între 4,5 și 6,7 kilograme, pe când masculii pot avea între 6,7 – 9 kilograme, uneori depășind greutatea standard.

Caracteristici

Conform standardului rasei, pisicile Ragdoll au urechile cu vârfuri ușor rotunjite și ochi albaștri, însă se pot naște diferite variații de colorit ale blănii.

Există trei modele: bicolor, mitted și colorpoint. Diferitele modele de colorit al blănii provin din șase culori: seal, blue, ciocolatiu, liliac, roșu și crem.

Deci, este destul de mare numărul combinațiilor posibile de colorit.

Personalitate

Afectuoase și inteligente, pisicile din rasa Ragdoll, sau „păpușă de cârpă” care își trage numele de la temperamentul relaxat al rasei, au totuși o personalitate jucăușă cât sunt încă mici.

Natura calmă și foarte tolerantă a rasei face din Ragdoll companioni perfecți pentru familiile cu copii sau care dețin și alte animale de companie.

Pisicile Ragdoll tind să fie mai interesate de oameni decât cele din alte rase de pisici, fiind foarte atasate de stapanii lor. Uneori împrumută din comportamentului unui câine: aleargă să te întâmpine la ușă, te urmăresc pretutindeni prin casă și, în general, aleg să fie acolo unde ești și tu. Sunt pisici extrem de iubitoare, blânde, cu bune maniere, care de obicei, se joacă fără a-și extinde ghearele.

Culori

Istoria rasei Rogdoll

Rasa Ragdoll a fost dezvoltată de crescătorul american Ann Baker, în California în anul 1960.

Baker, mare iubitoare de pisici, a găsit călcată de mașină și a salvat o pisicuță complet albă ce semăna cu o încrucișare între rasa Persană și Angora turcească, pe care a numit-o Josephine.
Aceasta a dat naștere unor pui având drept caracteristică relaxarea musculară completă. Astfel, atunci cand erau luați în brațe, pisoiașii stăteau nemișcați, într-o poziție extrem de relaxată. De aici și denumirea primită de această rasă, aceea de Ragdoll adica „păpușă de cârpă”.

Pisicile rezultate, deosebit de frumoase, de dimensiuni considerabile, cu ochi albaștri, blană lucioasă și extrem de relaxate, tolerante și afectuoase au fost păstrate și crescute cu grijă pentru a păstra tulpina pură, purtatoarea acestor caracteristici unice. De fapt, practic toate pisicile din rasa Ragdoll sunt descendenți ai Josephinei, însă printre strămoșii acestora se regasesc rasa persană, sacră de Birmania sau burmaeză, în cursul proceselor de reproducere.

Aspectul poate varia ușor în ceea ce privește modelul sau culoarea, dar personalitatea și trăsăturile generale trebuie să rămână aceeași pentru a ca o pisică să fie cu adevărat rasa pura Ragdoll.

ro_RORomanian